top of page
Search
  • Nico Pols

Jaar 5 periode 2

Updated: Jul 3, 2023

Mijn team


De tweede opdracht van het vijfde jaar van technasium heb ik met Mica Theys, Noa Schrieken en Imke Straat gedaan. De samenwerking binnen dit groepje verliep zeer goed. Taken werden goed verdeeld en werden zonder conflicten uitgevoerd. Deze goeie samenwerking heeft geleid tot een eindproduct waar wij trots op zijn.


Het probleem


De GGD vindt dat ieder kind de kans moet krijgen om in een rookvrije omgeving op te groeien. Hier komen kinderen niet in de verleiding om te beginnen met roken en wordt voorkomen dat ze meeroken. Maar zover zijn we nog niet; elke week beginnen namelijk nog honderden kinderen in Nederland met roken.


In de regio Amsterdam-Amstelland wordt het meest gerookt van heel Nederland. Namelijk door een kwart van de volwassen inwoners. In de gemeente Amsterdam rookt 22 procent van de volwassenen. Dit is een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde van 17 procent.


Roken is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook het milieu lijdt onder het massale gebruik van (e-)sigaretten. Onder het afval wat mensen op straat gooien vallen ook (e-)sigaretten. Sigaretten zijn erg schadelijk voor het milieu. Vanaf de buitenkant lijkt het misschien alsof deze van papier zijn gemaakt maar ze bestaan ook uit plastic. Doordat het lijkt alsof ze van papier zijn gemaakt worden ze vaak zonder na te denken op straat gegooid wat grote gevolgen voor het milieu heeft.



Het eindproduct

Ons eindproduct bestaat uit een presentatie en documentatiemap met onze resultaten. Hierin staan de resultaten die we hebben gevonden met ons onderzoek. Deze conclusies worden gemaakt op basis van ons onderzoek waarbij we een enquête hebben gestuurd naar onze school. Hier hebben wij in totaal 162 reacties op gekregen. Een paar van de conclusies die wij getrokken hebben zijn dat de meeste jongeren beginnen met roken op hun 13-14de. Ook hadden wij geconcludeerd dat de meeste jongeren nog steeds sigaretten roken. Dat verbaasde ons deels, omdat wij hadden verwacht dat vapes steeds populairder waren geworden en dat die nu de sigaretten zou overtreffen in gebruik onder jongeren.



De opdrachtgever


Wij hebben gewerkt voor de GGD Amsterdam. De GGD is een landelijke organisatie die zich inzet voor het beschermen, bewaken en bevorderen van de gezondheid van de bevolking. De organisatie houdt zich samen met ruim 12.000 professionals bezig met diverse vakgebieden waaronder bijvoorbeeld; waterzuivering, ziektes en vaccinaties, toezicht op de kinderopvang, en een rookvrij land.


De GGD zet zich landelijk in, maar ook voornamelijk per gemeente of regio. Zo zet GGD Amsterdam zich in voor regio Amsterdam-Amstelland (Amsterdam, Amstelveen, Uithoorn, Ouder-Amstel, Diemen en Aalsmeer).


De GGD-Amsterdam streeft naar een rookvrij Amsterdam. Roken is een van de grootste oorzaken van ziekte en sterfte. Daarom werken de GGD en de gemeenten samen met maatschappelijke organisaties, zorginstellingen, bewonersorganisaties en bewoners aan een rookvrij Amsterdam en omgeving. De GGD doet dit door zich in te zetten voor: een rookvrije omgeving, het voorkomen dat jongeren beginnen met roken en door hulp aan te bieden met het stoppen met roken.


5 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page